A MONARCHIA OPERETT ELŐADÁSA

Kelt: 2021.05.04 Tót Rózsa

A MONARCHIA OPERETT ELŐADÁSA A MONARCHIA OPERETT ELŐADÁSA Huszka Jenő – Szilágyi László Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) operett két részben

 Díszbemutató: 2021. június 12-én Gödöllőn

Budapesti bemutató: 2021. 08.15. Városmajori Szabadtéri Színpad
 
 
A Monarchia Operett (Kollár Péter Erik táncoskomikus- jelmeztervező vezetésével) több mint 10 éve alakult társulat, célja, a Hungarikumnak számító magyar és nemzetközi operett népszerűsítése. Magas szinten énekelő, táncoló szólisták, egyedi koreográfiák, látványos jelmezek, érzékekre ható színpadkép komoly zenekari hangzás jellemzi professzionális előadásait. Itthoni fellépésein kívül számos nemzetközi turnén öregbítette az operett hírnevét, Amerikában, Izraelben, Németországban, Luxemburgban, Erdélyben és Oroszországban.

Huszka Jenő operettje igazi, nemzeti érzelmeket erősítő, humorral és szerelemmel átitatott darab, mely gróf Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar monarchia későbbi külügyminisztere és Erzsébet királyné (Sissi) beteljesületlen, történelmileg nem igazolt szerelméről szól.
Erzsébet királyné, köztudomásúan szerette a magyarokat, s a nép is benne látta megmentőjét. Sissi Zsófia főhercegnővel való szembenállása és szabadság iránti vágya szimpatizált a magyarok érzéseivel, ugyanakkor az osztrák udvar rosszallását is magával hozta. Gróf Andrássy Gyula a magyarság számára próbál kiutat találni az elkeserítő, fegyveres forradalommal fenyegető helyzetből. A férfi heves rajongása és forró szerelme viszonzásra talál a császárnő részéről, azonban vágyaiknak a politika gátat szab, és egy meghitt csóknál jobban nem teljesülhet be szerelmük. Kapcsolatuk, valamint Sissi magyarok iránti szeretete ennek ellenére is elősegíti a Kiegyezés létrejöttét. Az operettben megismerhetjük továbbá egy, a magyar kultúrát és mentalitást kedvelő osztrák férfiú és egy férjet kereső, burgenlandi lány egymásra találásának történetét, mint ahogy Erzsébet királyné udvarhölgyének és egy magyar forradalmár gyerekkori szerelmének beteljesülését is. 
Gyönyörű dallamok, szellemes versek és remekül ábrázolt szereplők jellemzik a darabot, melynek átdolgozása során a három felvonásból egy feszesebb tempójú, de az eredetire hűen reflektáló, modern, két felvonásos operettet hoztak létre az alkotók. 

A darabban többek között felhangzik két gyönyörűen megzenésített Petőfi vers, a „Szeptember végén”, a „Szabadság, szerelem”, és a megrendítő „Szegény magyar nép” című dal. Ezenkívül ebbe írta Huszka a közismert „Délibábos Hortobágyon”-t, a „Rózsám, viruló kis rózsám”-at, de bekerült a műbe az „Én mától kezdve csak terólad” és a „Csík-csicsóban” című szám is, egyéb dalok, palotások, és polkák mellé.
 
SZEREPOSZTÁS

Sissy (Erzsébet)                                               Denk Viktória
Gróf Andrássy Gyula                                       Árvai Dániel
Latkóczi Id                                                       Haraszti Elvira
Neszmélyi Kálmán                                           Kádár Szabolcs János
Waldeck grófnő                                                Oszvald Marika
Stefi, a lánya                                                     Szendy Szilvi
Flórián                                                              Kollár Péter Erik
Axamethy gróf – tábornok                                Peller Károly
Latkóczi Ádám                                                  Egri László

Közreműködik a Monarchia Operett zenekara és tánckara

Díszlettervező:        Rákay Tamás
Jelmeztervező:        Kollár Péter Erik
Zenei vezető:           Kéménczy Antal
Koreográfus:            Szkáli Edina
Rendező:  Kerényi Mikós Gábor – Kero®

Készül az EMMI támogatásával
 

Megosztás:

 

 

 

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK


CSATLAKOZZ HOZZÁNK

LEGOLVASOTTABB HÍREK

Az elmúlt 5 napban nem volt új cikk,
így nincs legolvasottabb sem.

 

 

 

 

Ezt olvasta már?x