Báthory Erzsébet opera-musical, perjáték és kiállítás Gyilkos vagy áldozat? programcsomag a Margitsz

Kelt: 2023.06.08 Tót Rózsa

Báthory Erzsébet opera-musical, perjáték és kiállítás Gyilkos vagy áldozat? programcsomag a Margitsz A magyar történelem egyik legrejtélyesebb női alakjáé, Báthory Erzsébeté lesz a főszerep a Margitszigeti Szabadtéri Színházban június 10-én, a Kolozsvári Magyar Operával közös opera-musical produkcióban

  A legendás grófnő hátborzongató története perjáték, egy az eredeti dokumentumok másolataiból összeállított kiállítás és a színdarab szenvedélyes jeleneteivel kel majd életre a főváros szívében. A színpadon a főszerepekben Benedekffy Katalin, Szemenyei János, Szilágyi János és Laczkó V. Róbert. 

Előadás: margitszigetiszinhaz.hu/margitszigeti-programok/szomor-pejtsik-miklos-bathory-erzsebet/

A grófnőt összesen 650 fiatal lány meggyilkolásával vádolták, de soha nem ítélték el. Élete utolsó négy évét saját várában, Csejtén töltötte háziőrizetben. Az, hogy nem született ítélet, jelentősen hozzájárult ahhoz, elinduljon a mítoszképződés körülötte. Rejtélyekkel, titkokkal, találgatásokkal. A férjét elvesztett, a családját és a vagyont őrző, kiszolgáltatott helyzetében helytálló személyt kívánja rehabilitálni az előadással az alkotói gárda. Az előadás Báthory Erzsébet rejtélyes történetét mutatja be, stílus- és műfajteremtő formában. Szövegkönyvét Miklós Tibor írta, zenéjét Szomor György szerezte. Az előadást Bagó Bertalan álmodta színre Vereckei Rita díszlet- és Kiss Bori jelmezterveivel, a koreográfus Novák Péter.
 
 Fotó:@Kanyó Béla
 
„Óriási ambícióval kezdtünk neki a produkciónak anno, egyedülállóan találkoztak össze a magyarországi és határon túli tehetségek, ami további lendületet adott víziónknak... Egy történelmi személyiségen keresztül beszélni a jelen identitásáról mindennél erősebb hatás, bízom benne, hogy jól kamatoztattuk ezt a lehetőséget!” – nyilatkozta az opera-musicalről Novák Péter, aki a 2012-ben először bemutatott és a mostani műnek is koreográfusa. 
 
Trailer: www.youtube.com/watch

A darab a főszereplő lényére, személyiségére íródott

„Gyakorlatilag rám írták az alkotók ezt a darabot, ami ritkaság. A vérgrófnőnek tartott asszony legendája életem egyik legmeghatározóbb szerepévé vált. Amikor bő tíz évvel ezelőtt bemutattuk a Margitszigeten Szomor György - Miklós Tibor - Pejtsik Péter alkotását a Báthory Erzsébet musical-operát, akkor ez a mű Bán Teodóra ügyvezető kérésére készült, s a főszerepet kimondottan nekem szánta. Ebben a szerepben operaénekesi feladatként több mint két és fél oktávos terjedelemben kell, képzett technikával hatalmasakat énekelni, kórussal, nagyzenekarral egy nagyívű kortárs opera-musicalben.” – mondta el Benedekffy Katalin.

“A darabbal és a programsorozattal nem titkolt célunk, mélyebb és személyesebb vetületben felfedni és újra értelmezni, történészek segítségével megismerni a kor történelmi eseményeit és Báthory Erzsébet alakját. Párhuzamállítás nélkül, korunkban is hasonló módon fontos a rágalmak, vádaskodások áldozattá válást megelőzni. Szándékunk bemutatni és talán rehabilitálni is a grófnő történelemi NŐ alakját, a valódi oldalát, segítségül hívva az előadás, a kvíz, a Víztoronyban lévő kiállítás és a perjáték adta lehetőségeket” – nyilatkozta Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház igazgatója és művészeti vezetője.

Titkok és rejtélyek – Perjáték a kerengőben, kiállítás a Víztorony-kilátóban

Az előadás előtt egy különleges kiegészítő program is várja az érdeklődőket. Június 10-én 17 órától a színház kerengőjébe az ELTE jogász hallgatóiból álló csapata, a Perjátszó Kör a grófnő történetét hiteles történelmi források alapján, szakmailag hitelesen, de élvezetesen tárja a nézők elé. Erre a programrészre az előadás-jeggyel rendelkezők regisztrálhatnak a színház weboldalán. A programsorozatot egy, a Margitszigeti Színház által összeállított kiállítás teszi még színesebbé, melyet Báthory Erzsébet – Gyilkos vagy áldozat? címmel nyit meg a teátrum 18:30-kor a Margitszigeti Víztorony kiállítótérben.

 

Megosztás:

 

 

 

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK


CSATLAKOZZ HOZZÁNK

LEGOLVASOTTABB HÍREK

Az elmúlt 5 napban nem volt új cikk,
így nincs legolvasottabb sem.

 

 

 

 

Ezt olvasta már?x