Budavári Palotakoncert - A TIZEDIK

Kelt: 2022.08.03 Tót Rózsa

Budavári Palotakoncert - A TIZEDIK 2022-ben jubilál a nyár operettünnepe! Tizedik alkalommal kerül megrendezésre - augusztus első hétvégéjén - a Budavári Palotakoncert lenyűgöző környezetben, a Budai Vár Oroszlános udvarában.

 

2022. augusztus 5., 6. 
(Esőnap: augusztus 7., 8.)
Budai Vár Oroszlános udvarábanű
 
 
A zenés színház hagyományos nagy nyári ünnepe immár tizedik alkalommal hívja az operett műfaját kedvelő közönséget, hogy hódoljanak a hungarikumok messze-földön ismert, világszerte töretlenül népszerű képviselőjének, a magyar operettnek.
A jubileum alkalmat ad a visszatekintésre is, hiszen felidézzük a legsikeresebb, legnépszerűbb operett-áriákat, duetteket, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Ábrahám Pál és további kiváló magyar zeneszerzők dallamait.
A tökéletes hangzásról és látványról ez alkalommal is a Budapesti Operettszínház művészei, szimfonikus zenekara, balett- és énekkara, valamint sztárszólistái és fiatal tehetségek gondoskodnak; a magyar operett tradicionális és modern elemei egyszerre elevenednek meg a színpadon! Több száz látványos jelmez, magas színvonalú színpad-, hang- és fénytechnika gondoskodik az élményről. 
Természetesen az idei koncerteken is sztárparádét ígérnek a nézőknek a Palotakoncert szervezői. A fellépők közt régi nagy kedvencekkel és ifjú tehetségekkel találkozhatnak, a névsor meglehetősen impozáns: Bordás Barbara, Dancs Annamari, Kiss Diána, Lévai Enikő, Lukács Anita, Oszvald Marika, Süle Dalma, Szendy Szilvi, Széles Flóra, Dénes Viktor, Dolhai Attila, Erdős Attila
Homonnay Zsolt, Laki Péter, Langer Soma, Ninh Duc Hoang Long, Vadász Zsolt.
Az est fényét emelik az Operettszínház együttesei: a háttérben a nagyzenekar, Pfeiffer Gyula főzeneigazgató dirigálásában, a balett- és az énekkar pedig az előtérben teszik mozgalmassá a gálát, amit az Operettszínház művészeti vezetője, Vincze Balázs rendez. Koreográfusok: Apáti Bence, Bajári Levente, Lénárt Gábor, Krizsán Dániel
Ahogy a visszatérő nézők már megszokhatták, a produkciót idén is magas színvonalú színpad-, hang-, fény-, és pirotechnika, valamint egyéb meglepetések teszik még felejthetetlenebbé! 
A Palotakoncertet ezúttal is rögzíti az MTVA, a program augusztus 20-án lesz látható a Duna Televízióban, főműsoridőben.

Az est fővédnöke Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter így ajánlja a tizedik Budavári Palotakoncertet:
„Tizedik jubileumot ünnepelni önmagában fegyvertény. Bizonyosság arra nézve, hogy az ünnepelt, a kerek évfordulós rendezvény kiállta az idő próbáját – álmodói maradandót teremtettek és jövőt építettek. Az arra érdemes kezdeményezéseket az idő teszi hagyománnyá, a kitartó munka, valamint az értékőrzéssel karba font megújulási készség pedig egyedi árnyalatú színkódot biztosít számára nemzeti kulturális életünk palettáján.”
„A Budavári Palotakoncert szervezői, alkotói és szereplői ismerik a titkot: minőségben, művészi színvonalban a legapróbb kompromisszumot sem szabad megkötni. Ezt a lenyűgöző műfajt évről-évre teljes fegyverzetében, pompás kiállításban, nemzeti operett-életünk legjobbjait felvonultatva érdemes csak megidézni a patinás falakkal körbezárt, immár emblematikussá vált udvarban. Nagyrabecsüléssel gratulálok a kerek évfordulóhoz, és kívánok még több hasonlóan sikeres évtizedet a Budavári Palotakoncert számára – mindannyiunk örömére és lelki gyarapodására!”

A Palotakoncert ötletadó gazdája, Nacsa Olivér producer szerint a program egészen különleges és több szempontból is rendhagyó lesz:
„Az idei immáron a tizedik alkalom, amikor itt köszönthetjük Önöket, a Budai Vár Oroszlános udvarában! 2012-ben, amikor elkezdtünk dolgozni érte, hogy egy álmunk valósággá váljon, csak remélni mertük, hogy sok éven át szerezhetünk örömet az operett és a zenés színház kedvelőinek. Ma pedig jubilálunk, és összefoglaljuk Önöknek az elmúlt évtized legemlékezetesebb, feledhetetlen dalait, melyek ezúttal új köntösben, új koreográfiákkal jelennek meg a színpadon. A műfaj esszenciáját láthatják 2022-ben, a zenés színház legnagyobb ünnepén. Producerként és ötletgazdaként hatalmas örömöt érzek, mert elértük azt, hogy ami az osztrákoknak a bécsi újévi koncert, mára az nekünk, magyaroknak a Budavári Palotakoncert.” 
„Mi továbbra is dolgozunk, hogy az operett műfaját világszínvonalú produkciókon keresztül juttassuk el az újabb és újabb generációkhoz. Ma estére pedig felhőtlen jókedvet és kellemes szórakozást kívánok!”

Dr. Vadász Dániel, a Palotakoncert művészeti vezetője és producere háláját fejezi ki, hogy immár a tizedik alkalommal ünnepelhetjük az operettet:
„Sok gondolat kavarog bennem a tizedik Budavári Palotakoncert kapcsán. Talán nem is állt még össze egységgé, hogy mit is jelent az Oroszlános Udvar közönségének, az operettélet szereplőinek, a televízió nézőinek, partnereinknek, valamint nekünk, a szervezőknek ez a csodálatos operettünnep. Nem mernék arra vállalkozni, hogy próbát tegyek a rövid összefoglalásra, hiszen ennek formája sokkal inkább egy könyv, mintsem egy néhány soros köszöntő lehetne. Nem is leplezem meghatottságomat, hiszen kerek szám a jubileumunk, és a benne eltelt időben igazán sok közösségi és személyes élmény kapcsolódott ehhez a számomra különösen kedves nyári fesztiválhoz. Az elmúlt években rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk arról, hogy mennyire sok embernek szerzett örömöt és élményt a Budavári Palotakoncert. A magyar nemzet az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án - a hazai Magyar Televízió képernyőjén keresztül - a Budavári Palotakoncert születése óta ezzel a műsorral ünnepel. Ez az álom önmagában is elég lett volna. Ha annak idején valaki akárcsak fölveti annak gondolatát, hogy vajon ez a cél reális lehet-e, bizony félve mertünk volna határozott igennel felelni. Boldog vagyok, hogy az operett műfaja az elmúlt években végre elnyerte azt a megbecsülést, amelyre érdemes: milliók szeretik, és még többen tisztelik idehaza is ezt a csodálatos műfajt. Megtiszteltetés, hogy ebben a munkában részt vehettem, és részt vehetek ma is. Köszöntsük együtt az operett műfaját, a nagy operettzeneszerzőinket, az operett művészeit, az operett műfajáért a háttérben dolgozókat, a Budavári Palotakoncertet és az operett közönségét! Hálás vagyok, hogy ennek a nagy és szeretettel teli közösségnek tagja lehetek. 
Éljen az Operett, éljen a Budavári Palotakoncert!” 

Pindroch Ferenc, a Palotakoncert producereként ezt az operettünnepet ajándék voltára hívja fel a figyelmet:
„Tizedszer! 2013 óta minden évben találkozunk Budapesten, a királyi várban, az Oroszlános udvarban, hogy együtt ünnepeljünk. Ünnepeljük a nyarat, a csodálatos fővárost, ezeréves államunkat, különleges nyelvünket, egyedülálló zenei kultúránkat. Idén már tizedszer! Ismét megtelik ünneplőbe öltözött emberekkel ez az elegáns tér, szólistákkal, táncosokkal a világ legszebb operettdíszlete és csodálatos dallamokkal a budavári éjszaka. Ünnep ez, a legjobbak közül való, amit augusztus 20-án – immár szintén tizedszer – az egész ország megcsodálhat a tévéképernyők előtt. Ajándék ez, a legnagyobb nekünk is, amit jó adni, és páratlanul felemelő érzés, hogy immár tizedszer adhatjuk.” 

Kiss-B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a Palotakoncertet fix pontként, hagyományként jellemzi:
„Tisztelt Nézőink, kedves Barátaink! Folyamatosan rohanó, változó világunkban jó tudni, hogy vannak fix pontok, hagyománnyá vált események. Szeretnénk, ha a Budavári Palotakoncertek is biztos igazodási pontot jelentenének kedves nézőinknek és fellépő művészeinknek egyaránt. Tíz év nem kevés idő. A 2022/2023-as évad során centenáriumát üli a Budapesti Operettszínház. A lassan száz évad utóbbi tíz nyarán jelen volt a magyar operett a Budai Várban. A hely szelleme szerencsésen egyesíti a patinás műfajt a magasztos helyszínnel. Nemzeti kulturális örökségünk két ékköve kerül egy foglalatba évről évre immár tizedik alkalommal a Budavári Palotakoncert keretében. A Budapesti Operettszínház művészeinek színe-java járul Önök elé, hogy megszólaltassa az eltelt évtized legnépszerűbb operett gyöngyszemei mellett az operett-irodalomnak azon értékes, közkedveltségre méltó slágereit is, amelyek a decennium alatt még nem hangzottak el. Az auditív élmény mellett a szemet is gyönyörködtetjük magas színvonalon előadott balett-koreográfiáinkkal, a palotaudvar és a színpad impozáns díszvilágításával. Ünnepeljük együtt az elmúlt sikeres tíz esztendőt!”

Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész, a koncert rendezője megtiszteltetésnek érzi, hogy ő állíthatta össze a Budavári Palotakoncert jubileumi programját, az Operettszínház sztárjainak közreműködésével:
„Kedves Közönségünk! Szeretettel köszöntöm Önöket a tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Budavári Palotakoncerten! Megtiszteltetés számomra, hogy én állíthattam össze a jubileumi est programját a Budapesti Operettszínház sztárjainak közreműködésével. A lenyűgöző szépségű helyszín nagyvilági eleganciájához illeszkedő műsorban művészeink kiváló magyar zeneszerzők dallamait, az elmúlt évtized koncertjeinek legszebb és legsikeresebb operettslágereit adják elő. Büszkék lehetünk rá mindannyian, hogy ez a világszerte imádott unikális műfaj, az operett a miénk, magyaroké. Csendüljenek fel hát a csodás dallamok immár tizedik alkalommal a Budai Várban! Adjuk át magukat együtt a varázslatnak!” 
 
 
 

Megosztás:

 

 

 

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK


CSATLAKOZZ HOZZÁNK

LEGOLVASOTTABB HÍREK

Az elmúlt 5 napban nem volt új cikk,
így nincs legolvasottabb sem.

 

 

 

 

Ezt olvasta már?x