FELTÁRUL A SOMOSSY ORFEUM VARÁZSLATOS MILIŐJE

Kelt: 2023.11.16 Tót Rózsa

FELTÁRUL A SOMOSSY ORFEUM VARÁZSLATOS MILIŐJE Már csak néhány nap és a közönség ismét birtokba veheti a Budapesti Operettszínházat, ugyanis pénteken, szombaton és vasárnap este 19 órától a Kiss-B. Atilla Kossuth-díjas operaénekes főigazgatása alatt jól bevált hármas szereposztásban bemutatják Orbán János Dénes Kossuth-díjas drámaíró, műfordító és Pejtsik Péter Az Orfeum mágusa című nagyoperettjét. Az előadást Bozsik Yvette Kossuth-díjas rendező, koreográfus állítja színpadra. A premierhez Orfeumi játékok címmel keretünnepség kapcsolódik

 Nem mindennapi látványosságra hívja nézőit az Operettszínház: november 17-én pénteken 17 órától másfél órán át tartó, fergeteges zenés utcabált rendeznek a Nagymező utcában és a teátrum előtti téren. A közönséget bámulatos ügyességű tűzzsonglőrök és félelmet nem ismerő artisták várják, akiknek meghökkentő és ámulatba ejtő produkcióit minden bizonnyal lélegzetvisszafojtva figyelik majd az érkezők. Mellettük kikiáltó, dobos és trombitás is gondoskodik a felejthetetlen hangulatról, de ha ez mind nem lenne elég, felavatják Somossy Károly szobrát, és különleges meglepetések is várják az érdeklődőket. November 18-án és 19-én 17 óra 30 perctől ismét a színház előtti térre várnak mindenkit. 

Sajtótájékoztató a Budapesti Operettszínházban / Fotó: Janus Erika – Budapesti Operettszínház
 
Akik jegyet váltanak a bemutatót keretbe foglaló Orfeumi játékokra, eközben már javában mulatnak az Operettszínházban, hiszen Homonnay Zsolt Jászai Mari- és Honthy-díjas színházi alkotó rendezésében, Somfai Péter látványterveivel megelevenedik Somossy világa, az Orfeum és a Kis Konstantinápoly vigalmi negyed lenyűgöző miliője. 19 órától a nézők elé tárul a Budapesti Operettszínház várva várt új nagyoperettje, Az Orfeum mágusa, amelyben a teátrum sztárjai varázsolják el a közönséget. Ferenczfy-Kovács Attila Kossuth- és Balázs Béla-díjas építész, díszlet- és látványtervező színpadra álmodott játéktereiben megelevenedik az Orfeum szelleme és a Kis Konstantinápoly elbűvölő világa, Berzsenyi Krisztina jelmeztervező kosztümjeinek sokszínű kavalkádjával együtt, amely megidézi a kor divatját, de megjeleníti a mai trendek vonalait is.

Nem túlzás azt állítani, hogy az Operettszínház ősbemutatója a 2023/2024-es színházi évad legkülönlegesebb produkciója. A Kiss-B. Atilla által megálmodott nagyívű színházi vállalkozás időzítése nem véletlen, hiszen az Operettszínház idén ünnepli százéves jubileumát, Magyarország Kormánya pedig a 2023-as évet a magyar operett évének nyilvánította. E nemes összművészeti műfajnak 1923-tól ad otthont a Nagymező utca 17. szám alatti épület. A teátrum története összefonódott Somossy Károly életével, aki 1894-ben épp ezen a helyen nyitotta meg Orfeumát. 
 
A Barrison-lányok / Fotó: Janus Erika – Budapesti Operettszínház 
 
Ebben a miliőben gyökerezik a 20. század első felének előadó-művészeti és operett forradalma, nem kevésbé irodalmunknak az a vonulata, melyet Krúdy Gyula és Heltai Jenő neve fémjelez, de Hollywood és a Broadway megálmodói közül is többen ebből a világból merítettek ihletet. A színház főigazgatója korábban elmondta, hogy unikális mű született, amelynek minden dallama hiteles és minden szövegrészlete sokatmondó, többrétegű jelentéstartalommal. Aki csupán önfeledt szórakozásra vágyik, ugyanúgy élvezni fogja az előadást, mint az a néző, aki szellemi gyöngyszemek után kutatva felfejti a darab mélyebb rétegeit. 

A Budapesti Operettszínház premierjein Pfeiffer Gyula Liszt Ferenc-díjas karmester, főzeneigazgató és Tassonyi Zsolt karmester zenei vezetésével majdhogynem az egész társulat színpadra lép. Közreműködik a Budapesti Operettszínház Zenekara, Énekkara, Balettkara és Musical Együttese. További munkatársak: Szabó Mónika - karigazgató, Dreiszker József - világítástervező, Somfai Péter - vizuális hatások, Jenei Petra – jelmeztár-vezető, Veréb Diána - jelmezkivitelező, Németh Zsuzsanna - koreográfus-asszisztens, Lenchés Márton és Nagy Bea - rendezőasszisztensek, Tucker András - a rendező munkatársa, Krizsán Dániel és Gombai Szabolcs - a koreográfus munkatársai. 

Az előadás rendezője és koreográfusa Bozsik Yvette Kossuth-díjas színházi alkotó. 

Megosztás:

 

 

 

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK


CSATLAKOZZ HOZZÁNK

LEGOLVASOTTABB HÍREK

Az elmúlt 5 napban nem volt új cikk,
így nincs legolvasottabb sem.

 

 

 

 

Ezt olvasta már?x